חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

ועדת הכספים: הטבות מס למשקיעים זרים – רק אם יש בהן תועלת למשק הישראלי

יו"ר ועדת הכספים גפני: "יש לעודד משקיעים, אבל יש לוודא שהמשק הישראלי מרוויח מכך"

בתום דיון על הפטור ממיסים בסך מיליארד שקלים שקיבלה קרן 'אייפקס' מרשות המיסים היום (ג'), קרא יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) לממשלה להקים צוות מקצועי מיוחד שייגבש מדיניות כוללת בנושא עידוד ההשקעות הזרות בישראל, ולאחר-מכן שידווח לוועדת הכספים מהם הקריטריונים לקבלת ההטבות וכיצד מתכוונים לבחון בעתיד את הרווח שמפיק המשק הישראלי מכך.

גפני: "ועדת הכספים רואה חשיבות רבה בהבאת משקיעים זרים לישראל ובעידודם, אך הדבר צריך להיות מלווה בבחינת התרומה של הדבר למשק. לא יתכן להעניק עידוד והטבות לחברות שאין בפעולותיהן משום תרומה לצמיחה כאן בישראל. יוזם הדיון, ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני): "השקעות זרות זה דבר טוב שנהוג בכל העולם, אך לא יתכן שמי שבא לעשות סיבוב עסקי על אזרחי ישראל, יקבל מתנה של מיליארד שקלים, כמו שקיבלה קרן אייפקס" רוזנטל הוסיף: "ההחלטה לתת הטבות, בוודאי בהיקף כזה, מצריכות הליך סדור שכולל בחינה של הרווח שייצא למשק ולאזרחי ישראל בכלל מההטבות, לצמיחה, לתעסוקה, לפריפריה ובכלל לכלכלה הישראלית".

מדיניות המיסוי – ביד המחוקק ולא רשות המסים

ח"כ רוזנטל יזם את הדיון לאחר שהתברר שגם מבקר המדינה מתח ביקורת על האופן שבו ניתנו הפטורים ממיסים לקרן אייפקס. רוזנטל טען ש"מנהל רשות המיסים פעל שלא בסמכות בעת שהעניק פטור כה גורף לקרן אייפקס. בכל מדינה יש הטבות מס שנועדו להביא משקיעים חדשים אבל במדינה נורמאלית, מי שקובע את מדיניות המיסוי זו אינה רשות המיסים אלא המחוקק.

חוות הדעת המשפטית של היועצת המשפטית לוועדת הכספים מחזקת את הטענה הזו וקובעת שרשות המיסים נטלה לעצמה סמכויות שאין לה בחוק, בפעולות שהטיבו עם קרנות הון. לא יתכן שמדינת ישראל תיתן מתנות למי שבא לעשות עליה סיבוב. ההחלטה לגבי "אייפקס" לא התקבלה בצורה מסודרת בבית המחוקקים אלא הייתה גחמה פרטית שנסגרה בתוך רשות המיסים. הציבור הישראלי הפסיד מכך כמיליארד ש"ח בלא תועלת.

להיפך, "אייפקס" העלתה מחירים לאחר קניית "תנובה". את הנעשה אי אפשר להשיב, מי שקיבל קיבל, אבל אותה קרן בחנה אפשרות לעשות השקעה ב"בזק". "בזק" רווחית מאוד ולא יתכן ש נאפשר להם שוב פטור ממס. אין לקבל את החוק של רשות המיסים, עלינו ללכת בדרך המלך ולהביא חקיקה המשקפת מדיניות ברורה".

אייפקס הזיקה למדינת ישראל

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) שהשתתפה בדיון מתחה ביקורת על התנהלות מנהל רשות המיסים בעניי אייפקס ואמרה: "יש פה עניין אידיאולוגי; לתת הטבות מס באופן גורף בלי תבחינים ובלי קריטריונים וכמובן לחברות ענק שפעמים רבות עושות סיבוב על המשק הישראלי ולא לעסקים קטנים ובינוניים, שכה זקוקים ושדווקא הם מנוע הצמיחה של הכלכלה הישראלית".

ח"כ יחימוביץ' הוסיפה: "רבים מאיתנו חושבים שצריך להפריד בין קרנות הון סיכון שמשקיעות במשק הישראלי לבין קרנות 'פרייבט אקוויטי' (קרנות פרטיות שרוכשות חברות בעלות פוטנציאל כלכלי או שנמצאות במשבר (א"ק)), שבאות לעשות סיבוב על אזרחי ישראל, לגרוף רווחים נאים ואח"כ הולכות מכאן. הכוונה מאחורי חוק עידוד השקעות הון ומהלכים אחרים לעידוד השקעות זרות, היתה להיטיב עם חברות שבאמת באו להשקיע במדינת ישראל. בסוף במקרים כמו זה של קרן אייפקס, לא רק שאנחנו לא יוצאים נשכרים מהן, אלא אנחנו יוצאים נפסדים.

אייפקס הזיקה למדינת ישראל, לקחה חברה ותיקה מרוויחה, חלק מהמפעל הציוני, חברה מבוססת גם חקלאות, בין השאר, ומכרה אותה במחיר מפתיע. אמנם היא לא פיטרה עובדים, אבל עשתה סיבוב על החברה והמדינה מבלי לשלם מס. הם מכרו את הנדל"ן של החברה. לא לגיטימי שמנהל רשות המיסים יקדם מדיניות כה מרחיקת לכת כשאין לו את הסמכות לכך".

מנהל רשות המיסים, משה אשר, השיב לטענות חברי הכנסת: "מדינת ישראל בחוקי המס שלה מעודדת בצורה משמעותית השקעות של משקיעים זרים בישראל. חלק גדול מההתפתחות המשקית שלנו בישראל, היא אודות לכספים זרים שהושקעו כאן. יש הרבה משקיעים ואנחנו מקווים שהם מרוויחים הרבה כי אז ישקיעו עוד. יש לזה ערך מוסף רב למשק הישראלי. הסעיף הדרמטי ביותר בחוק הישראלי הוא הפטור ממס על רווחי הון למשקיע זר. לגבי קרנות הון סיכון, בעולם נהוג להעניק להן פטור. למשל ישראלי שישקיע בארה"ב בתחום ההיי-טק ויעשה אקזיט, יהיה פטור ממס שם וישלם מס כאן. עידוד משקיעים זרים לא נעשה אף פעם בדרך של לומר למשקיע, קודם כל תשלם מס ואז נדון איתך על החזרים, אלא פטור מראש. ההטבות שרשות המיסים ניתנו בסמכות ובהתאם לייעוץ המשפטי של הרשות".

אשר הוסיף: "גם חברות פרייבט אקוויטי משקיעות ומשביחות נכסים וחברות. כמות המועסקים כן גדלה בעקבות פעילותה של קרן אייפקס. מעבר לכך, מי יכול להתחרות בריכוזיות של כמה משפחות ישראליות – רק משקיעים גדולים מחו"ל ואתם אנחנו רוצים לעודד".

לוודא שהטבות המס איננה פרצת מס

ח"כ רוזנטל שב ואמר, כי "אין עניין לפגוע בהשקעות הזרות, אבל נדרשת בחינה של מדיניות ההשקעות ושהממשלה ולא רשות המיסים שזה איננו מתפקידה, היא שתבחן את כל ההשקעות שנעשו (באמצעות הטבות המס (א"ק)), אם בכלל נכון היה לתת אותן והאם הן השיגו את המטרות לשמן הן ניתנו. יש להבחין בין השקעות עתירות סיכון בהיי-טק לבין השקעות אחרות. מדינת ישראל לא צריכה לתת פטור ממס למי שבא לעשות סיבוב על עסקים קיימים. יש לבדוק את המצב החקיקתי בעניין ולקדם תיקון של החוק ולא לקדם חוק שעתה מנסה רשות המיסים לקדם על-מנת להכשיר את השרץ באופן רטרואקטיבי. יש לוודא שהטבות המס איננה פרצת מס ואכן משמשות לטובת חיזוק המשק הישראלי".

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, אמר: "ועדת הכספים שותפה להכרה בחשיבות עידוד משקיעים זרים. יחד עם זאת, בהשקעות בהן אין תועלת נראית לעין למשק, יש לבחון את הנושא מחדש האם ראוי לעודד השקעות כאלה". גפני סיכם: "אנחנו קוראים לממשלה להקים צוות מקצועי לבחינת הדבר ולהגיש את המסקנות לוועדת הכספים. אנחנו דורשים חקיקה ברורה שתגדיר את הסמכות ואת הקריטריונים מה לפטור ממס וכיצד ועל סמך מה, ולא להשאיר את המצב מעורפל ולהחלטתו של פקיד ממשלה, בכיר ככל שיהיה".

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil