ועדת הרפורמות בראשות ח"כ רחל עזריה אישרה לקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק לתיקון חוק התכנון והבנייה שתאפשר פיצול בתים צמודי קרקע לצורך השכרה או מגורי קרובים.
הצעת החוק קובעת הוראת שעה לחמש שנים בה הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה יחויבו לאשר הוספת יחידת דיור אחת להשכרה בבית צמוד קרקע בתוך המבנה הקיים (פיצול יחידת דיור לשתי דירות ללא תוספת בניה) ובתנאי שהמבנה הקיים הינו בגודל של מעל 120 מ"ר. כמו כן קובעת ההצעה שגודל היחידה הנוספת יהיה לפחות 45 מ"ר והיא תכלול מטבח, שירותים וכניסה נפרדת.
את הצעת החוק יזם ח"כ אלי כהן, טרם מינויו לתפקיד שר הכלכלה. לאחר המינוי הוביל את ההצעה חברו לסיעה, ח"כ רועי פולקמן. ההצעה הגיעה לפתחה של וועדת הרפורמות בחודש ינואר השנה. בחודשיים האחרונים נפתחו מחדש הדיונים תחת יו"ר הוועדה הנוכחית, ח"כ רחל עזריה.
במסגרת דיוני הוועדה הוכנסו מספר שינויים להצעת החוק.
ראשית, נקבע כי הרשויות יחויבו לאשר פיצול של עד 20% מכלל הבתים צמודי הקרקע בשטחן על מנת שלא להעמיס על הרשויות. כמו כן, גודלה המינימלי של יחידת הדיור שתפוצל מהדירה הראשית הופחת מ-60 מ"ר בהצעה המקורית, ל-45 מ"ר בלבד.
הצעת החוק הגיעה לוועדה לאחר שהוחלט שלא יהיה פטור מהיטל השבחה בגין הפיצול והוא ישולם במלואו (כפי שנקבע בהחלטת ועדת השרים לענייני חקיקה). לאחר משא ומתן עם הרשויות המקומיות הוחלט כי המפצלים ישלמו היטל השבחה מופחת של עד שני שלישים בלבד מסך ההיטל המלא, כאשר שליש ראשון יגבה בעת פיצול הדירה ושליש נוסף יגבה רק אם וכאשר יחליט בעל הנכס למכור את הנכס (הכולל בתוכו לאחר הפיצול שתי יחידות דיור) ובכך לממש הלכה למעשה את עליית ערכו.
כמו כן נקבע כי יינתן פטור מלא מתשלום אגרות למנהל מקרקעי ישראל בגין הפיצול. שינוי נוסף בהצעה נקבע כי בעל נכס שיבקש לאחד מחדש דירה שפוצלה, לא יזדקק להיתר נוסף, אלא יתבקש להודיע על השינוי בלבד, זאת במטרה להקל על ההליך.
הצעת החוק תחול על בתים צמודי קרקע בלבד.
במהלך הדיונים הוסכם על כל הצדדים שיש לקדם אפשרות של פיצול דירות גם בבנייה רוויה, אולם לאור העובדה שמדובר בנושא מורכב בהרבה, הוחלט להחריגו מההצעה הנוכחית ולהקים צוות מיוחד לבחינתו בראשות ח"כ רחל עזריה, יחד עם השלטון המקומי. בנוסף, לאחר דיונים רבים בסוגיה, הוחלט להחריג גם את המרחב הכפרי (מושבים וקיבוצים), בו מוגבלות מספר יחידות הדיור בכל נחלה במסגרת בתמ"א 35.
בדיון הקודם ביקשה ח"כ רחל עזריה לשלב בהצעת החוק הקלה, אשר תאפשר למפוני גוש קטיף המתגוררים במרחב הכפרי לפצל את בתיהם. לאחר דיונים בנושא הוחלט כי ההקלה לא תינתן במסגרת החוק אלא בדמות תשומת לב מיוחדת שתיתן המועצה הארצית לתכנון ובנייה לבקשות להגדלת מכסות בנייה בישובים שקלטו מפונים. כמו כן התחייבה רשות מקרקעי ישראל להעניק הטבות למפונים. בדיון נקבע כי בראשית כנס החורף של הכנסת, בעוד כ-3 חודשים, תדווח הרשות לוועדה על ההטבות שתעניק למפונים ואז תחליט הוועדה האם יש צורך בקידום חקיקה נוספת בנושא.
מיגון לדירה המפוצלת
בסוגיית מיגון היחידות המפוצלות הוחלט היום כי בבתים שבהם יש ממ"ד יתבקש בעל הנכס לבצע שיפר מיגון גם ביחידה המפוצלת. בבתים בהם אין ממ"ד יסתמכו דיירי הדירה המפוצלת, כמו דיירי הדירה הראשית, על הפתרונות הקיימים עבור תושבי האזור, כגון מקלטים ציבוריים. עוד נקבע היום לבקשת ח"כ דוד ביטן כי במסגרת הפיצול ניתן יהיה להפוך שטח שירות לשטח עיקרי, זאת בכדי שניתן יהיה לפצל מרתף כיחידית דיור נפרדת וזאת בכפוף לכך שהמרתף ראוי למגורים ועומד בתנאים שמגדיר החוק לגבי גודל היחידה ותוכנה.
לאחר אישור הצעת החוק אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ רחל עזריה: "אני שמחה שהעברנו את הצעת החוק היום. יש כאן פוטנציאל רב להגדלת היצע הדירות, להטיב עם זוגות צעירים וכלל האוכלוסייה. כמו כן, החוק יועיל להתחדשות של שכונות ותיקות ויסייע לקהילות קיימות להתחדש. החוק גם ייצר מלאי של יחידות דיור קטנות במרחב העירוני. יחידות אלו נדרשות בשל השינויים בדמוגרפי בישראל. בחודשים האחרונים ביצענו שינויים רבים בחוק על מנת להקל על הליך הפיצול. היה חשוב לי שבסופו של דבר החוק יחול בפועל כיוון שבחקיקה קודם החוק לא מומש במלואו. אני מודה לכל הגורמים שסייעו ולקחו חלק בדיונים על הצעת החוק".
שר הכלכלה אלי כהן אמר: "מצוקת הדיור, הגידול במספר הזוגות הצעירים המתחתנים מדי שנה, עליית תוחלת החיים והמחסור החמור בהיצע דירות קטנות לשוכרים, מחייבת היערכות מיידית להגדלת מלאי הדירות להשכרה, ובמיוחד דירות בנות 2 – 3 חדרים. בהתאם, הצעת החוק האמורה תגדיל את היצע הדירות הקטנות להשכרה עבור הזוגות הצעירים, ותסייע בידם לחסוך את תשלומי הארנונה והאחזקה השוטפת".