נמען שקיבל דבר פרסומת בניגד לרצונו ולהסכמה מפורשת מראש, זכאי לקבל פיצוי על קבלת דבר פרסומת (הודעת ספאם) באופן של הגשת תביעה. ניתן לקבל את הפיצוי אף ללא הוכחת נזק.
מטרת הכתבה לספק הסבר בנושא.
מהו פיצוי על קבלת דבר פרסומת?
פיצוי על קבלת דבר פרסומת היא הזכות של נמען אשר קיבל הודעות ומסרי ספאם (דואר זבל) ללא הסכמה מפורשת שלו ובניגוד לרצונו לקבלתם. אפשר לקבל את הפיצוי הזה באמצעות הגשת תביעה כנגד המפרסם.
למעשה, בישראל קיימת הוראה שהינה איסור שליחת דבר פרסומת ללא קבלת הסכמה מפורשת של הנמען (הידועה בתור "חוק הספאם"). ההוראה הזו קובעת את המקרים בהם אסור לשלוח דברי פרסומת בניגוד לחוק.
"דבר פרסומת", שלגביו נקבעו ההוראות בחוק, מוגדר בתור אחד מאלה:
- מסר המופץ באופן מסחרי, שמטרתו לעודד רכישת מוצר או שירות, או לעודד הוצאת כספים בדרך אחרת.
- מסר המופץ לציבור שמטרתו בקשת תרומה או תעמולה.
- מסר שאינו דבר פרסומת לפי 2 הנקודות לעיל, המופץ לציבור הרחב, ונכללת בו הצעה לנמען להתקשר למספר טלפון מסויים לצורך קבלת מסר כלשהו.
משלוח דבר הפרסומת ככתוב מקודם חלה על ערוצי התקשורת הבאים: פקס, מסרון SMS, הודעת דואר אלקטרוני, הודעה ברשת האינטרנט וכן מערכת חיוג אוטומטית.
אוכלוסיית יעד – מי זכאי?
נמען זכאי לקבל פיצוי על קבלת דבר פרסומת אם מתקיימים לגביו המקרים הבאים:
- הוא קיבל דבר פרסומת ללא קבלת הסכמה מפורשת (בכתב, בהודעת טקסט, בדוא"ל, באינטרנט או בשיחה מוקלטת) באמצעות ערוצי התקשרות ככתוב לעיל.
- הוא הודיע אל המפרסם כי אינו מעוניין לקבל דבר פרסומת בעתיד והמפרסם לא הפסיק את הפצת המסרים.
- הוא דבר פרסומת בניגוד להוראות – ללא המילה פרסומת, תרומה או תעמולה, ללא פרטי התקשרות עם המפרסם, ללא אפשרת להסיר את עצמו.
- הוא הודיע על ביטול עסקה מתמשכת לקבלת מוצרים או שירותים, והמפרסם המשיך לשלוח לו דברי פרסומות.
- הוא קיבל פניה באמצעות מערכת חיוג אוטומטי בלא הסכמה, גם אם החיוג הופסק בטרם נענתה השיחה, ובחיוג של הנמען למספר שממנו בוצע החיוג מושמע לו דבר פרסומת.
מי לא זכאי?
- מי שבעת רכישת מוצר או שירות, או בעת משא ומתן, מסר את הפרטים שלו למפרסם, והמפרסם הודיע כי הם ישמשו למשלוח דבר פרסומת, נתן את הזכות לנמען להסיר את עצמו והוא לא עשה זאת, ובלבד שהמסרים הם בעניין מוצרים או שירותים דומים לאלו שהתבקשו או נרכשו.
- מי שקיבל באופן חד פעמי הצעה לקבלת דבר פרסומת הכוללים בקשה לתרומה או תעמולה.
- בית עסק שקיבל באופן חד פעמי הצעה לקבלת דבר פרסומת.
גובה הפיצוי על קבלת דבר פרסומת
הנמען רשאי לקבל פיצוי של 1,000 ₪ על כל שליחת דבר פרסומת שבניגוד להוראות החוק – וכל זאת ללא צורך להוכיח כי נגרם נזק כלשהו.
במקרים חוזרים ונשנים, ניתן להגיש תלונה למשטרה, מה שמהווה עבירה פלילית שדינה קנס כספי של 202,000 ₪.
מימוש הזכאות – איך לקבל פיצוי של קבלת ספאם?
נמען אשר נפגע ממפרסם וקיבל דברי פרסומות (ספאם), רשאי להגיש תביעה אזרחית לבית המשפט ולקבל את הפיצוי על קבלת הספאם.
מכיוון שמדובר על סכום קטן של פיצוי, אפשר להגיש תביעה קטנה ללא צורך בייצוג עם עורך דין. את התביעה כמובן ניתן להגיש על ידי מסירתה במזכירות בית משפט השלום או באופן מקוון באמצעות מערכת נט המשפט של הרשות השופטת.
חקיקה ופסיקה
- חוק התקשורת (בזק ושידורים), תשמ"ב-1982