במהלך כל שנות העבודה, אנחנו חוסכים כסף לפנסיה כדי לקבל קצבה חודשית לאחר הפרישה, ולכן חשוב לדעת מהו מקדם המרה לקצבה. המקדם למעשה קובע כמה כסף מקבלים בכל חודש לאורך כל הפנסיה.
בכתבה זו נציג את המידע החשוב בעניין, אופן החישוב ועוד.
מהו מקדם המרה לקצבה?
מקדם המרה (לעיתים ידוע גם כ: מקדם קצבה, מקדם פנסיה, מקדם פרישה) הוא מספר מסויים שהופך את כל הסכום הצבור בחיסכון פנסיוני על ידי חלוקה לתוך קצבת פנסיה חודשית למשך שארית החיים של החוסך. כלומר, המקדם ממיר את סך היתרה הצבורה בפנסיה לקצבה חודשית.
במילים אחרות, כדי לחשב את קצבת הפנסיה החודשית שהפורש זכאי לקבל לאורך שארית חייו, מחלקים את הסכום הצבור בחיסכון פנסיוני במספר מסויים, המספר הזה הוא מקדם המרה (מקדם קצבה). סוג של.. מספר תשלומים של הפנסיה.
הנוסחה מאוד פשוטה: ככל שמקדם ההמרה יהיה גדול יותר – כך הקצבה החודשית של הפנסיה תהיה נמוכה יותר. כך גם להיפך, ככל שהמקדם נמוך יותר – קצבת הפנסיה תהיה גבוהה יותר.
מקדם המרה נקבע לפי נתונים אישיים של החוסך (מקדם קצבה אישי) ומחושב בהתאם לתוחלת החיים של האוכלוסיה (מקדם קצבה כללי).
לדוגמה: עובד חסך במשך חייו לפנסיה כך שהסכום שעומד לרשותו כאשר בעת הפרישה הוא 1.5 מיליון שקלים. בהינתן כי מקדם ההמרה אצלו בערב הפרישה עמד על 210, אזי קצבת הפנסיה החודשית שלו תעמוד על כ-7,143 ₪ (1,500,000 חלקי 210).
איך נקבע מקדם המרה?
מקדם המרה משתנה מאדם לאדם אחר בהתאם לנתונים האישיים שלו:
- תאריך לידה – ככל שהפורש נולד מאוחר יותר, מקדם המרה שלו גבוה יותר.
- מין – אצל הגבר מקדם המרה גדול יותר מאשר אצל אישה.
- מצב משפחתי – אצל נשוי (עם בן/בת זוג) מקדם המרה נמוך יותר שכן אחרי מוות הוא/היא ימשיך לקבל.
- תאריך לידה של בן/בת זוג – ככל שבן/בת זוג נולד/ה מאוחר יותר, מקדם המרה של הפורש גבוה יותר.
- שיעור הקצבה של בן/בת הזוג במקרה מוות – ככל שאחוז מקצבת הפנסיה של הפורש שהלך לעולמו גבוה יותר, כך מקדם ההמרה גדול יותר.
- תקופת הבטחה – ככל שיש יותר חודשים שבהם הפורש ביקש מינימום מובטח של תשלומים, כך מקדם ההמרה גבוה יותר.
- גיל פרישה – ככל שהחוסך מעוניין לפרוש ולקבל קצבה בשלב מוקדם יותר, מקדם ההמרה גבוה יותר.
דוגמאות (בהינתן ששאר הדברים זהים):
- מקדם המרה של חוסך שנולד ב-1970 נמוך יותר מחוסך שנולד ב-1980.
- מקדם המרה של רווק ללא בת זוג, נמוך יותר מאשר נשוי עם בת זוג.
- מקדם המרה של פורש כאשר שיעור קצבה של בן זוג הוא 100%, גבוה יותר מאשר שיעור של 60%.
מה משפיע על חישוב מקדם המרה?
מקדם המרה נקבע בהתאם לנתונים אישיים של הפורש. עם זאת, בהינתן שהנתונים הללו נותרים קבועים, יש עוד גורמים שיכולים להשפיע על מקדם ההמרה של אותו פורש. נתונים אלו כמובן לא קשורים באופן ישיר לנתונים שלו, והם:
1. תוחלת חיים
אחת למספר שנים, נבדקת תוחלת החיים בישראל המבוססת על פי לוחות תמותה של האוכולוסיה. הטכנולוגיה, מערכת הבריאות, איכות הסביבה וכל הגורמים האחרים, משפיעים על הגיל של אנשים ועם הזמן, אנשים חיים יותר. כתוצאה מכך תוחלת החיים עולה.
כאשר תוחלת החיים עולה, גופי הפנסיה צריכים לשלם יותר – מה שגורם למצב של גירעון אקטוארי (הם נכנסים למינוס). אצל קרנות הפנסיה, הדרך להתמודד עם גירעון הוא בהפעלת מנגנון האיזון והקטנת היתרה הצבורה של החוסכים / העמיתים. אצל ביטוחי מנהלים, חברות הביטוח סופגות את הפגיעה.
אבל.. מקדם ההמרה אינו קבוע והוא משתנה, המשמעות היא שגוף החיסכון הפנסיוני יכולה להתמודד עם עליית תוחלת החיים על ידי עלייה במקדם ההמרה – בכך הקצבה החודשית קטנה כזכור.
2. ריבית תחשיבית
קרנות הפנסיה נהנות מהמדינה על ידי אגרות חוב מיועדות שמעניקות תשואה של 4.86% כאשר ניתן להשקיע בהן עד 30% מנכסי הקרן. המשמעות היא שיש להן תשואה מובטחת מהמדינה, אך שאר הכספים (70%) מושקעים בנכסים אחרים, סחירים ובלתי סחרים לרבות מניות, אג"ח ואפילו השקעות נדל"ן.
כתוצאה מכך, גופי הפנסיה מתבססים על הנחת תשואה שנתית מינימלית שהן יכולות להשיג על כלל השקעותיהן בנכסים. הנחת תשואה זו קרויה בשם ריבית תחשיבית. ככל שהריבית התחשיבית גבוהה יותר, כך למעשה, החיסכון הפנסיוני יגדל יותר ויותר בשנה במנגנון ריבית דריבית.
אם הריבית הייתה 0, אזי מקדם ההמרה היה זהה למספר הקצבאות שפורש יכול לקבל. עם זאת, מפני שיש הנחת תשואה שעומדת על כ-4%, מקדם ההמרה הוא נמוך יותר.
מהו מקדם המרה מובטח?
מקדם המרה מובטח (מקדם קצבה מובטח) שנקרא גם מקדם קצבה מגלם הבטחת תוחלת חיים, הוא מקדם שנקבע בעת ההצטרפות לפוליסה (ביטוח מנהלים) כך שהוא מבוסס על פי לוחות תמותה לאותה נקודת זמן שבו המבוטח מצטרף.
למה הוא מובטח? כי המקדם לא ניתן לשינוי גם אם תוחלת החיים גדלה על פי לוחות תמותה.
עם זאת, מקדם המרה מובטח קיים אך רק בפוליסות של מוצר החיסכון הפנסיוני ביטוח מנהלים שנעשו עד שנת 2012 כולל. החל משנת 2013, מקדמי המרה בפוליסות לא מובטחים בהתאם לתיקון לחוק.
מקדם המרה שאינו מובטח
מקדם קצבה שאינו מובטח הוא מקדם שלא מובטח בעת ההצטרפות לפוליסה או לחיסכון. לא ניתן לדעת מה יהיה מקדם ההמרה בעת הפרישה לפנסיה, אלא רק ערב הפרישה. המקדם לא מובטח כי ניתן לשינוי בהתאם לשינוי תוחלת החיים בהתאם לשינויים בלוחות תמותה של האוכלוסיה.
למעט ביטוחי מנהלים עד 2012, כל מוצרי החיסכון הפנסיוני (קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל) כיום הם בעלי מקדם המרה לא מובטח. לכן, בעת תחילת ההפרשות לא ניתן לדעת בוודאות מהו המקדם, רק בעת הפרישה.
מה עוד חשוב לדעת?
- בעת ניוד חיסכון פנסיוני, חשוב לדעת שאם מעבירים ביטוח מנהלים עם מקדם המרה מובטח, לחיסכון אחד עם מקדם קצבה לא מובטח – אי אפשר לחזור בחזרה ולכן לבדוק עם מומחה פנסיוני.
- במקרה של הפסקת עבודה או הפסקת הפרשות לפנסיה, חשוב לשמור על הזכויות הפנסיוניות על ידי הסדר ריסק או הפרשות עצמאיות לפנסיה.
- מקדם המרה יכול להיות שונה בין מוצרי החיסכון השונים (קופות גמל, קרנות פנסיה או ביטוחי מנהלים) בהתאם לחברה המנהלת.