חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

שכר מבוטח – מה זה ואיך הוא משפיע על הפנסיה שלכם

שכר מבוטח הוא אחד המונחים שכל עובד חייב לדעת וזה לא משנה אם הוא שכיר או עצמאי, השכר הזה משפיע על הפנסיה שלכם. השכר המבוטח מוצג בתלוש השכר שמתקבל בכל חודש מהמעסיק.

מטרת הכתבה הזו להסביר מהו שכר זה וכן כיצד הוא משפיע על החיסכון לפנסיה שלכם.

מהו שכר מבוטח?

אולי תופעו לגלות זאת ואולי לא, אך במקרים רבים השכר שממנו המעסיק שלכם מפריש לפנסיה שלכם הוא לא שכר הברוטו, אלא שכר אחר שהוא נמוך יותר – שכר מבוטח.

שכר מבוטח או הכנסה מבוטחת הוא השכר הקובע שממנו מחשבים את ההפרשות לפנסיה חובה של עובדים. לפי צו הרחבה לפנסיה חובה במשק, זהו השכר של העובד ורכיביו לפי חוק ותקנות פיצויי פיטורין ועד לשכר הממוצע במשק.

לפי פקודת מס הכנסה, זוהי הכנסת עבודה שממנה מפריש המעסיק עבור העובד שלו, בשנת המס סכומים לקופת גמל לקצבה (כמו קרן פנסיה לדוגמה) ו/או הכנסת עבודה שעבורה זכאי העובד לקצבה על פי דין או חוזה (כמו פנסיה תקציבית).

לרוב הוא אינו שכר הברוטו של העובד שכן שכר מבוטח כולל חלק מהרכיבים בלבד ולא כל השכר – ולכן הוא גם נמוך יותר משכר הברוטו.

שכר מבוטח – רכיבים שכר כלולים

ככתוב מקודם, השכר המבוטח של העובד הוא שכר ממנו מחשבים הפרשות לפנסיה והוא כולל רכיבים שונים. רכיבי השכר לצורך חישוב הפרשות לפנסיה הם אותם רכיבי שכר של הבסיס לחישוב פיצויי פיטורין של העובד (לפי התקנות).

אלו הם רכיבי השכר הכלולים בתוך השכר הקובע:

רכיבי השכר שאינם כלולים:

השכר הקובע בעניין פנסיה ופיצויים לא כולל תשלום על שעות נוספות, דמי הבראה, שווי שימוש ברכב, תשלום על טלפון, משכורת 13, ו/או כל שכר אחר שאינו חלף שכר בסיס.

חשוב לציין: מעסיק רשאי להפריש כספים גם מתוך רכיבי השכר שאינם כלולים ולעיתים הוא יהיה חייב לעשות כן על פי חוזה עבודה אישי, הסכם קיבוצי או צו הרחבה, ככל שישנו כזה.

גובה שכר מבוטח – מינימום ומקסימום

השכר המבוטח של העובד הוא השכר הקובע לעניין הפרשות לפנסיה והוא כולל את רכיבי השכר הכתובים מקודם ולכן הוא יכול להיות שונה מחודש לחודש ומעובד לעובד. עם זאת, השכר המבוטח נמצא בטווח הבא:

  • מעל שכר המינימום – אסור לשלם שכר נמוך מאשר שכר המינימום ולכן גם השכר לפנסיה לא יכול להיות מחושב פחות מכך.
  • עד השכר הממוצע במשק – צו הרחבה לפנסיה מחייב את המעסיק להפריש לכל היותר עד השכר הממוצע לפי חישוב של הביטוח הלאומי. עם זאת, מותר להפריש יותר, אך המעסיק לא חייב.

הפרשות לפנסיה לפי השכר המבוטח

הפרשות לפנסיה, הן של המעסיק והן של העובד מחושבים על בסיס שכר מבוטח. שכר זה מצויין גם בתלוש השכר (כאן תוכלו לקרוא איך לקרוא את תלוש השכר שלכם).

החל מחודש ינואר 2017, ההפרשות לפנסיה הם:

  • תגמולי עובד – 6%.
  • תגמולי המעסיק – 6.5%.
  • פיצויים – 6% (או השלמה ל-8.33% לפיצויים מלאים).

במקרה וההפרשות הם למוצר חיסכון פנסיוני (ביטוח פנסיוני) שאינו קרן פנסיה, כמו למשל ביטוח מנהלים או קופת גמל, המעסיק מחוייב להבטיח 75% מהשכר של העובד על ידי רכישת פוליסת ביטוח אובדן כושר עבודה שגם היא מבוססת מהשכר הזה.

לדוגמה:

עובד מקבל שכר חודשי של 7,000 ₪ ברוטו, בנוסף לכך הוא מקבל החזר נסיעות של 1,000 ₪, תוספת ותק של 300 ₪ ושעות נוספות של 800 ₪. מהו השכר המבוטח של העובד?

השכר המבוטח כולל רק את השכר הבסיסי ושכר חלף בסיס. במקרה זה השכר מורכב מהברוטו ומהוותק – 7,300 ₪. משכר זה מחשבים הפרשות לפנסיה.

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil