מדריך מכס לחוזרים מחוץ לארץ – מה מותר לייבא ואיך משלמים

טסים לחוץ לארץ לטיול, נופש או עבודה, והחלטתם לקנות מוצרים בחו"ל על מנת לייבא אותם לארץ? כנראה שאתם לא היחידים שעושים זאת. אנשים רבים רוכשים מוצרים בחו"ל, אך חלקם נתקעים במכס ולא משתחררים ולפעמים עלות המכס כל כך גבוהה שספק שתרצו לקחת את המוצר שלכם.

מדריך המכס של פרוטוקול עוזר לכם, הנוסעים לחו"ל ושבים לארץ, להבין כל מה שאתם חייבים לדעת בנושא המכס על מנת שתוכלו לדעת מה מותר לייבא לארץ ומה אסור, מהו פטור ממכס וכמה צריך לשלם.

מהו המכס?

המכס הוא מס המוטל על יבוא טובין (סחורה) בלבד והוא משתנה מסחורה לסחורה בהתאם לתעריף המכס ומס הקנייה של מדינת ישראל. המכס עשוי להשתנות ממדינה למדינה בהתאם לתנאי הסחר וההסכמים עם המדינות השונות. כמו גם, הוא עשוי להשתנות בהתאם למדיניות הממשלה ולהפחתות שונות כדוגמת נטו משפחה משרד האוצר ותכנית נטו הוזלות.

אחד התפקידים של המכס הוא למנוע פגיעה של תוצרת ישראלית ובכך למנוע פגיעה במפעלים ופיטורים שעשוייה אף להשפיע על כלכלת ישראל.

מה צריך לדעת כאשר טסים לחוץ לארץ?

לפני שנסביר מהו המכס והפטור ממכס בעת שאתם חוזרים ארצה, יש לדעת כמה דברים לפני שאתם טסים לחו"ל.

הוצאת חפצים

אם אתם טסים עם חפצים בשווי של 200 דולר ארה"ב ומעלה וגם תחזרו עמם לארץ, תצטרכו להצהיר על כך בפני פקיד המכס באולם היוצאים – אחרת תחוייבו בשווי המכס של החפצים. עליכם למלא טופס מכס 86 בדבר הצהרת נוסע על יצוא זמני של חפצים נלווים ולהציג טופס זה בעת שתחזרו מחוץ לארץ.

אם לא תציגו את הטופס הזה בעת הכניסה לארץ, תיאלצו לשלם מס. אך אם הטופס בידכם, לא תצטרכו לשלם מס אפילו אם לא הבאתם אותם באותו כלי הסעה שאתם הגעתם.

דיוטי פרי

חנות דיוטי פרי, עומדת לשירותכם על מנת שתוכלו לקנות מוצרים פטורים ממס באולם היציאה. בחנות ניתן לקנות הן בשקלים והן במט"ח מוצרים שונים לרבות משקאות משכרים, מוצרי קוסמטיקה, סיגריות, אלקטרוניקה, ספורט וכדומה. מוצרים שנקנו בדיוטי פרי ניתן לקחת לחו"ל או להשאיר בשדה התעופה כדי שתוכלו לקחת אותם כשתשובות ארצה במסגרת הסדר "פטור ושמור".

אולם, לצורך תשלום המסים, מוצרים שנקנו בחנויות אלו נחשבים למוצרים שנקנו בחוץ לארץ ולכן יחולו עליהם הנחיות של מוצרים שנקנו בחו"ל לרבות הפטור ממסים לרבות הכמויות שלהם.

אם לא תיקחו את החפצים שלכם מנקודת "פטור ושמור" ביום שבו הגעתם לארץ, לא תוכלו לקבל אותם בתאריך מאוחר יותר.

מה צריך לדעת כאשר חוזרים לארץ?

כעת נדון על כל מה שאתם חייבים לדעת כאשר אתם חוזרים לארץ, מה מותר להביא במסגרת חפצים אישיים, מה אסור לייבא ומה מותנה באישור גורמים נוספים.

חפצים אישיים פטורים ממכס

הם לא בהכרח חייבים להיות חפצים אישיים, אך כך החוק מגדיר אותם. חפצים אלו פטורים ממס בתנאי שהם יובאו באותו כלי הסעה שבו הגעתם לישראל. אלו הם הכמויות והסוגים של החפצים שאיתם ניתן לעבור במסלול הירוק במכס:

  • הלבשה, הנעלה וטואלטיקה – מהסוגים ובכמויות שניתן להביא אותם כמטען יד של נוסע.
  • משכאות משכרים – יין עד 2 ליטר או משכה משכר אחר עד 1 ליטר לכל נוסע מעל 18.
  • תמרוקים כוהליים – עד 0.25 ליטר לכל נוסע נכנס.
  • טבק וסוגיו – משקל עד 250 גרם או פקט אחד (200 סיגריות) לכל נכנס מעל 18.
  • חפצים אחרים – פרטים נוספים לשימוש עצמי או כמתנה שערכם לא עולה על 200 דולר. ניתן להבין סוגי מזון עד 3 ק"ג בתנאי שכל סוג מזון יהיה עד 1 ק"ג.

הערך של המוצרים מתבסס בעיקר על חשבונית מס/קבלה ובערך זה נכללים גם מסים של מדינות הייצוא. אם קיבלתם פטור ממס בעת רכישת טובין כלשהו, מומלץ להציג אסמכתא כדי שהמס לא ייחושב כערך של הטובין.

חשוב לציין כי הפטור הוא אישי ולא ניתן לצרף זכויות של אנשים אחרים על מנת לקבל פטור ממס על חפץ בערך מעל 200 דולר. בנוסף, אם ערכו של חפץ מסויים מעל 200 דולר, לא ניתן לקבל פטור ממס על 200$ ולשלם מסים על ההפרש – אלא תחוייבו בתשלום מסים על הערך הכולל של החפץ.

במקרה והבאתם מוצר פטור ממס ומסיבה כלשהי תיאלצו להחזיר אותו לחוץ לארץ ולקבל אותו בחזרה, תחוייבו במלוא המס על המוצר הזה. גם אם ההחלפה היא בתקופת האחריות וללא תשלום.

איפה צריך להצהיר?

במקומות הכניסה שהם נהוגה השיטה הדו מסלולית ירוק-אדום:

מסלול ירוק – כניסה למסלול הירוק תיחשב כהצהרה שהבאתם את החפצים והכמויות פטורים ממס בכפוף להנחיות. אם יש לכם חפצים אישיים, תוכלו אף להשתמש במסלול זה.

מסלול אדום – אם יש לכם חפצים שערכם או כמותם עולה על הפטור ממסים, יש לעבור במסלול האדום ולהצהיר עליהם. אם לא תעשו כך, אתם תעברו על החוק ותקבלו קנס מנהלי, העמדה לדין או חילוט הסחורה. אם אתם בספק, כדאי לעבור במסלול זה.

במקומות שלא נהוגה השיטה הדו מסלולית, יש להצהיר על חפצים שערכם או כמותם עולה על הפטור לפקיד המכס.

פריטים אסורים לייבוא

יש כמה מוצרים וסחורות שאסור לייבא לישראל על פי חוק לדוגמה:

  • מוצרים פרוצים או מגונים.
  • זיופים וחיקויים של מטבעות ומסמכים, טופס חשבון מכר או תעודת מקור.
  • כרטיסים ופרסומות של הגדרות והימורים שלא ניתן מראש היתר לכריכתם.
  • שקים משומשים לאריזת חומר צמחי.
  • סכינים, למעט אולרים ולמעט סכינים שנועדו לעבודה או לבית.
  • משבש מד מהירות לייזר.
  • כלי ירייה דמוי עט או דמוי אקדח הזנקה או המופעל בגז וכדומה.
  • מכל גז מדמיה שצורתו ככלי ירייה.
  • טובין להכנת סם מסוכן.
  • טובין לצורך הסתת אלימות, טרור או גזענות.
  • טובין שיש בהם הזדהות עם ארגון טרור או הזדהות עמו.

פריטים בכפוף לאישור רשות כלשהי

חלק מן הפריטים נדרשים באישורים מטעם רשויות או משרדים שונים הנקבעים מעת לעת לפי קריטריונים מסויימים. פריטים אלו לדוגמה:

  • רחפן או טלפון אלחוטי – בכפוף לאישור משרד התקשורת.
  • חלקי חילוף לרכב – בכפוף לאישור משרד התחבורה.
  • צמחים – בכפוף לאישור משרד החקלאות.

לפעמים נדרש גם רישיון יבוא פרטני. בכל מקרה מומלץ לבדוק מול הרשות המוסמכת את הקריטריונים השונים והצורך באישור או קבלת רישיון יבוא.

הכנסת כספים לישראל או הוצאתם

אם אתם נכנסים לישראל או יוצאים ממנה עם כספים, עליכם לדווח עליהם לצורך מניעת הלבנת הון.כספים הם מזומנים, המחאות בנקאיות, המחאות נוסעים, שטרות סחירים, ניירות ערך למוכ"ז וכרטיסים נטענים. עליכם לדווח אם סכום כל הכסף עולה על 50,000 שקל למעט מעברי גבול יבשתיים ששם סכום הדיווח הוא מעל 12,000 שקל. הסכום חב הדיווח למי שנכנס או יוצא דרך מעבר אלנבי הוא 2000 דינר ויותר.

במקרה זה יש לדווח באמצעות טופס מכס 84 (דיווח בדבר כניסה ויציאה של כספים). בעת היציאה את הטופס יש להגיש לפקיד המכס באולם היוצאים או בעמדת הכניסה. בעת כניסה את הטופס יש להגיש לפקיד המכס במקום.

מהם שעורי המכס על מוצרים?

תעריף המכס תלוי מאוד בסוג הטובין שאותו אתם מייבאים לארץ. התעריף משתנה מעת לעת בכפוף להוראות רשות המסים או משרד האוצר לרבות הפטור מתשלום, החלטות ממשלה ועוד. רשות המסים מפעילה תעריף מכס שנועד להבין כמה יש לשלם מכס בהתחשב לסיווג שונה. לכניסה.

עוד בנושא

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו g.page/protocolil