המטבע הוירטואלי ביטקוין לא מפסיק להפתיע, עם עליות של עשרות אחוזים של עליה או ירידה, יש כאלו שרוצים להרוויח מהתנודתיות הזו: לקנות ביטקוין במחיר נמוך ולמכור אותו במחיר גבוה. למרות הסיכון הכרוך ברכישת ביטקוין, בעיקר בגלל סטיית התקן הגבוה, חלקינו משתמשים בביטקוין לצרכים אישיים או עסקיים ולא רק לצרכי מסחר או השקעה.
המדריך הזה יסביר לכם את הצעדים שעליכם לעשות כדי לקנות ביטקוין וגם כדי שתוכלו למכור את הביטקוין לאחר מכן. המדריך הזה הוא חלק מרצף של מדריכים וכתבות בנושא הביטקוין, עד כה פורסמו כתבות בנושא מהו ביטקוין ופתיחת ארנק וירטואלי (דיגיטלי) עבור ביטקוין.
אם החלטתם סופית לרכוש ביטקוין, אז הגיע הזמן באמת להבין כיצד עושים זאת. מוכנים? אנחנו מתחילים.
פתיחת ארנק ביטקוין
הדבר הראשון שאתם צריכים לאחר שהחלטתם לרכוש ביטקוין, הוא רכישת ארנק ביטקוין. ארנק וירטואלי של ביטקוין הוא כמו ארנק רגיל שנמצא אצלכם בכיס ומטרתו היא לאחסן את כל הביטקוין שלכם במקום אחד. דוגמה נוספת היא כמו חשבון הפייפל שלכם או חשבון הבנק, שאליו תוכלו להפקיד כסף, וממנו ניתן למשוך את הכסף.
ישנם סוגים שונים של ארנקי ביטקוין: ארנק תוכנה, ארנק חומרה, ארנק נייר ועוד סוגי ארנקים שונים. אם אתם מעוניינים לקבל מידע נוסף, אתם מוזמנים לקרוא את המדריך שלנו איך לפתוח ארנק ביטקוין.
ישנם כל מיני ארנקים כגון Blockchain.info, Electrum, Bitcoin Core, Trezor, Mycelium, Bread Wallet, coin.space ועוד.
קבלת כתובת הביטקוין שלכם
כתובת ה- Bitcoin שלכם היא מזהה של 26-35 תווים אלפאנומריים (כוללים אותיות ומספרים), המתחילה בספרה 1 או 3, המייצג יעד אפשרי לתשלום ביטקוין. כתובות ניתן לקבל ללא תשלום במהלך פתיחת ארנק ביטקוין.
כתובת הביטקוין הוא כמו המספר המלא של חשבון הבנק שלכם (כולל סניף ומס' בנק), או אפילו כמו מספר ה- IBAN של העברת זה"ב. הכתובת היא כתובת אישית שלכם והיא אינה מזהה (לא ניתן לדעת בבעלות מי הכתובת הזו).
כתובת זו יש להעתיק לצורך מתן פרטים כדי לקבל את הביטקוין אליכם ולפעמים תוכלו לקבל גם קוד QR שהוא נוח יותר ואין צורך להעתיק.
אז איך לקנות ביטקוין
לאחר שיש לכם ארנק וירטואלי ויש לכם כתובת ביטקוין אישית שלכם, זה הזמן לאתר מיקומים בהם ניתן לרכוש ביטקוין תמורת שקלים או תמורת דולרים.
שימו לב, אין פיקוח ורלוגציה על הביטקוין ועל המטבעות הוירטואליים, אף ספק וחברה לא יכולים לקבל רישיונות מטען המדינות כי אין כאלו רישיונות.
ביט-אין (BITIN)
ביטין היא חברה ישראלית המאפשרת רכישה ומכירה של מטבע ביטקוין וזאת באמצעות אתר האינטרנט של החברה. ערך המטבע מחושב לפי בורסת Bitstamp נכון לרגע הקניה ובתוספת העלויות. ביטין מציעה גם שירות הגעה עד לבית הלקוח אם מדובר על סכומים של 10,000 שקלים ומעלה. הרכישה יכולה להיות במזומן או בהעברה בנקאית.
עמלת הקניה היא 1.95% מערך הרכישה ועמלת המכירה היא 4.95% בלבד.
Bits of Gold
ביטס אוף גולד היא חברה ישראלית שדרכה ניתן לקנות ביטקוין ולמכור אותו והיא בעצם חברה המספקת שירותי מטבע וניתן להמיר שקלים לביטקוין ולהיפך. ממש בדומה לחברת חלפן כספים (צ'יינג'), כמו כן, לחברה רישיון שירותי מטבע חוץ מטעם משרד האוצר.
אתם פשוט נכנסים לאתר, נרשמים, בוחרים ביטקוין, משלמים, ומקבלים את הביטקוין לארנק הדיגיטלי שלכם.
העמלה היא 4.95% מגובה העסקה כולל מע"מ בהעברה בנקאית, אם תרצו לשלם דרך כרטיס אשראי, ייתווספו לכך עמלות סליקה של חברות האשראי. אם תקנו דרך הכספומט, יש לכך עמלה נוספת של 5% על העמלה של החברה.
Bit2C
Bit2C היא חברה ישראלית המציעה חיבור בין קונים למוכרים באמצעות זירת מסחר או במילים אחרות, בורסה למטבעות וירטואליים. בשונה ב-Bits Of Gold, בחברת Bit2C ישנם הרבה קונים והרבה מוכרים, ולכן ניתן לקנות ביטקוין דרכם וכמובן ניתן למצוא פקודות רכישה ומכירה במחירים שונים וכמו כן, המחיר הוא בדרך כלל זול יותר מאשר דרך חלפן כספים.
על פי נתוני החברה, עד כה בוצעו מעל 95 אלף עסקאות בסך כ- 35 אלף ביטקוין. באתר ישנם כ-7 אלף משתמשים פעילים. העמלה היא כ-0.5% מגובה העסקה ואם אתם מעוניינים לקבל העברה בנקאית בשקלים (לאחר מכירה) יש עמלה של 60 שקל. הפקדה מארנקים אחרים בדרך כלל ללא עלות, אולם עמלת משיכה היא החל ה-0.0001 ביטקוין.
בורסות וחברות בינלאומיות
אם אתם מעוניינים ברכישה גדולה של כמות ביטקוין, או שאתם מעוניינים לבצע עסקאות בינלאומיות ובמטבעות דולר, אירו וכד' – ייתכן וכדאי לכם לבחור חלפני כספים בינלאומיים או בורסות בינלאומיות.
זירות מסחר בינלאומיות כמו Bitstamp, Kraken, Bisq או חברות באירופה Bitcoin.de ו- BitPanda מציעות לכם אפשרות לקנות ביטקוין וגם למכור אותם, במחירים סבירים יותר ובעמלות נמוכות יותר.
הבעיה העיקרית היא שצריך להתנהל מול חברה שהיא לא ישראלית והכספים צריכים להיות מועברים אליה.
פנים מול פנים
כן, כמו שזה נשמע. אחת השיטות שדרכה ניתן לקנות ביטקוין היא בעצם ליצור קשר עם מוכר אחר ולקנות ממנו. ישנן קבוצות בפייסבוק המאפשרות חיבור בין קונים ומוכרים על ידי כך שמי שמעוניין לקנות ביטקוין, מפרסם פוסט ומי שמעוניין למכור, מגיב לפוסט עם ההצעה שלו. זה גם עובד הפוך, כך שמי שמעוניין למכור ביטקוין, מפרסם הודעה והקונים יכולים להגיב.
בדרך כלל בשיטה כזו, הקונה והמוכר נפגשים זה מול זה, הקונה מעביר כסף למוכר (בדרך כלל מזומן) והמוכר מעביר ביטקוין לארנק הוירטואלי של הקונה. מומלץ להיזהר עם העברות בנקאיות או תשלומי אשראי וזאת כדי לא ליפול במלכודת שלא תקבלו את הביטקוין שלכם.
כמו כן ישנם מוכרים שדורשים לקבל עמלה מהקונה בטענה שהם שילמו עמלה ברגע שהם קנו (למרות שהם כנראה כבר הרוויחו מעליית ערך). בכל מקרה, העוול של העמלה הזו נעלמת לאט לאט ומוכרים רבים מתחילים להפנים זאת ולא דורשים עמלה.
יש אתר בשם Local Bitcoins שמציג לכם האם וכמה יש קונים או מוכרים באזור גאורפי כלשהו, גם בישראל.
כספומט ביטקוין
שיטה נוספת כדי לקנות ביטקוין היא שימוש בכספומט, כן בדומה לכספומט כספים רגיל. ניתן לרכוש ביטקוין בכספומט שנמצא אצל "שגרירות הביטקוין" באחוזת בית 2 בתל אביב.
אפשר לקנות ביטקוין עד 1000 ₪ ללא שום בעיות, הכספומט מנוהל על ידי השגרירות הזו, אך מופעל על ידי Bits Of Gold. כפי שרשמנו לעיל, העמלה היא 5%.
קבלת הביטקוין לארנק דיגיטלי
במהלך קניית ביטקוין באחד מן הדרכים הללו, יש צורך למסור להם את כתובת הביטקוין האישית שלכם לצורך העברת הביטקוין. מרבית החברות יציעו לכם לבצע העברה בנקאית ויימנעו מסוגי תשלום אחרים כדוגמת פייפל או כרטיס אשראי מסיבה שתוכלו לבטל את העסקה.
כאשר אתם קונים את הביטקוין, וודאו מתי הביטקוין מועבר אליכם ולפי איזה שער (ערך) הוא מחושב ולפי איזה תאריך ושעה.
בעת קבלת הביטקוין, וודאו שקיבלתם את הסכום שהייתם צריכים לקבל וזאת בניכוי העמלה שהייתם צריכים לשלם (במידה ויש).
סיכום
עד כאן בנושא איך לקנות ביטקוין. כעת אתם יכולים לעשות בו שימוש כרצונכם, בין אם לצרוך שירותים או מוצרים או בין אם להמתין לעליית ערך ואז למכור ביטקוין לקונה אחר.
חשוב להיזהר בעת רכישת ביטקוין ולוודא שאתם מקבלים אותם בסמוך לתשלום. יש לדעת כי כל הזירות אינן מפוקחות ואין כלל רגולציה בתחום הביטקוין. היזהרו ממקורות לא אמינים או ממצבים בהם אתם מרגישים לא בטוחים.
אם אתם מעוניינים להגיב ולהביע את הדעה שלכם, אתם מוזמנים לעשות זאת למטה.
עוד בנושא:
- ביטקוין (Bitcoin) – מהו ואיך הוא נוצר? כל מה שאתם חייבים לדעת על הביטקוין
- ארנק ביטקוין: איך לפתוח ולבחור ארנק דיגיטלי ואיך להשתמש בו – מדריך
- איך למכור ביטקוין? המדריך המקיף – צעד אחר צעד