בני 60 ומעלה? הכירו את קופת גמל לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה שיכולה לעזור לכם לקבל הטבת מס בעת משיכת הכספים גם במהלך קבלת קצבת הפנסיה שלכם. זוהי דרך להשקיע כספים בקופת גמל ושם ניתן להיחשף לשוק ההון, לשלם הרבה פחות מס רווח הון ולהישאר עם כסף נזיל בכל רגע.
לפי תיקון 190 שנחקק לפני מס' שנים, תוכלו להפקיד את הכסף הפנוי שלכם בקופת גמל והחל מגיל 60 תוכלו למשוך את הכסף כסכום חד פעמי בתשלום מס רווח הון נומינלי של 15%, במקום 25% מס רווח הון ריאלי (על זה נדבר בהמשך), או בצורה של משיכת הכספים כקצבה וקבלת פטור מלא מתשלום מס.
מהו תיקון 190 לפקודת מס הכנסה?
קצת רקע, החל משנת 2008, ניתן למשוך כספים שהופקדו בקופת גמל רק באמצעות קצבה ולא באמצעות הון (סכום חד פעמי). הדבר גרם למשיכה ולניוד כספים להשקעות אחרות. בשנת 2012 נחקק תיקון חדש והוא קופת גמל לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, המטרה שלו הייתה להחזיר את האטרקטיביות של קופת הגמל.
תיקון 190 מאפשר להפקיד כספים לקופת הגמל שלכם וליהנות מהטבות מס ובעת ובעונה אחת להיות מושקע באפיקי השקעה שונים, לרבות שוק ההון, נדל"ן מסחרי ועוד בכפוף לניהול הקופה. הפקדת הכספים מתאימה בעיקר עבור הגמלאים כאשר יש להם נזילות מלאה של הכספים שלהם והם יכולים למשוך את הכסף בכל עת בתשלום מס רווחי הון, ללא קנס שבירה ובתנאי שהחוסך הוא מעל גיל 60 ויש לו קצבה מזערית.
השורה התחתונה היא שתיקון 190 הוא פתרון לעוול שנגרם לקופות הגמל ומטרתו היא החזרת האטרקטיביות של קופות גמל בחזרה.
קופת גמל לפי תיקון 190 – תנאים
על מנת לזכות בכל התנאים של קופת גמל לפי תיקון 190 ולמשוך את הכספים בפטור מלא ממס בצורת קצבה או בתשלום מס רווח הון מופחת של 15% נומינלי, יש לעמוד בכמה קריטריונים:
- גיל 60 ומעלה – הגיל שלכם חייב להיות מעל 60.
- קצבה מינימלית – הינכם מקבלים קצבה מזערית של 4418 ₪ (עבור שנת 2018) והצגת 3 תלושי קצבה המעידות על קבלת הקצבה הזו.
- תקרת הפקדה – ניתן להפקיד כספים על פי תיקון 190 וזאת עד גובה תקרה מקסימלית.
- עד גיל 67 – עד 4 פעמים של השכר הממוצע במשק במקדם המתאים לגילכם.
- גיל 67 ומעלה – עד 5 פעמים של השכר הממוצע במשק במקדם המתאים לגילכם.
תיקון 190 – יתרונות
קופת גמל לפי תיקון 190 כוללת בה יתרונות שאתם חייבים לדעת. מאפיינים אלו כוללים מספר דברים שאותם נסביר כאן.
פטור ממס בעת משיכה כקצבה
אחד היתרונות של תיקון 190 שהוא מאפשר לכם קבלת פטוס מלא ממס רווחי הון אם החלטתם למשוך את הכספים בצורה קצבה במקום למשוך את הכסף בצורה של הון ולשלם על זה 15% מס רוו הון נומינלי.
השקעות מגוונות
מנהלי קופות הגמל רשאים להשקיע את הכספים גם בשוק ההון כמו אג"ח ומניות של חברות הנסחרות בבורסה וגם באפיקי השקעה אחרים שאינם סחירים כגון נדל"ן, השתתפות בהנפקות שונות ועוד.
ניידות
ניתן לעבור בין מסלולים שונים והדבר לא יחושב כאירוע מס. כלומר לא תשלמו מס בעת מעבר אל מסלול השקעה אחר. זכרו, ככל שאירוע המס נדחה, כלומר, תשלום המס נדחה, הרי שהקופה שלכם תצמח מהר יותר ותישארו עם יותר כסף.
כמו כן, ניתן לעבור בין חברות מנהלות קופות גמל, גם זה לא יחושב כאירוע מס.
דמי ניהול
דמי הניהול נקבעים בינכם לבין החברה שמנהלת את קופת הגמל שלכם, אך דמי הניהול הם נמוכים משמעותית לעומת אפיקי השקעה אחרים, ולכן זהו יתרון גדול עבורכם.
כמובן, ככל שהסכום גבוה יותר, תוכלו לקבל הטבות דמי ניהול נמוכים יותר, בכל מקרה חשוב מאוד לקבל כמה הצעות מחיר ולנסות להוריד את דמי הניהול למקסימיום האפשרי.
תיקון 190 ירושה
אחד הדברים שיש לציין הוא עניין הירושה, כלומר העברת כספי קופת הגמל אל היורשים של החוסך.
אם החוסך נפטר לפני גיל 75, היורשים זכאים לקבל את הכספים הללו פטורים ממס על רווחי הון. ואם החוסך נפטר מעל גיל 75, אז המוטבים (היורשים), זכאים לקבל את כספים הללו בתשלום מס מופחת של 15% נומינלי או שהם יוכלו לקבל את הכספים בצורת קצבה ובתנאים לעיל פטורים ממס.
מינוף / הלוואה
ניתן לקבל הלוואה עד 28% מגובה הצבירה (כספי הקופה שלכם) בקופת הגמל, כספים אלו ניתן להשתמש בהם כמו הלוואה רגילה לכל דבר ועניין. כמו כן, ניתן להשקיע את הכספים הללו בחזרה בקופת הגמל שלכם (סוג של מינוף), וזאת בתנאי שהריבית שאתם משלמים על ההלוואה היא נמוכה יותר מהתשואה של קופת הגמל.
בכל מקרה הריבית על ההלוואה היא אטרקטיבית יותר לעומת הלוואה דרך הבנקים.
הטבות מס במשיכת כספים
הטבה הגדולה ביותר היא שהתשלום מס רווח הון יבוסס על 15% מהרווח הנומינלי בהגיעכם לגיל 60 בתנאי משיכה לפי היוון קצבה מוכרת וכשאר יש לכם כבר קצבת פנסיה בסך 4418 ₪, וזאת במקום 25% מהרווח הריאלי באפיקי השקעה כמו לדוגמה קרן נאמנות.
מדובר פה על שיטות חישוב שונות ולכן לא ניתן להצביע על זה כיתרון או כחיסרון. אנחנו נעשה לכם קצת סדר. נומינלי וריאלי הם ערכים שנמדדים בסכומים וההבדל בינהם הוא נושא ההצמדה למדד המחירים לצרכן. סכום נומינלי הוא סכום נקוב, סכום ריאלי הוא סכום שהוצמד למדד המחירים לצרכן (עליה/ירידה במדד היא אינפלציה/דפלציה בהתאמה).
בסביבת אינפלציה אפסית, מס 15% נומינלי עדיף על פני 25% ריאלי וכמובן גם להיפך, כאשר האינפלציה גבוהה יותר, הפער מצטמצם, מתאפס ומתהפך לטובת מס ריאלי.
לדוגמה:
אם השקעתם 1 מיליון ₪ ולאחר 5 שנים קופת הגמל שלכם עשתה סך הכל 30%, והאינפלציה הייתה בסה"כ 7.5%. (לצרכי נוחיות, התשואה והאינפלציה חושבו בדוגמה הזו כסכום עגול עבור כלל השנים). כלומר בסוף התקופה היו לכם בחשבון 1.3 מיליון ₪.
אזי הרווחתם 300,000 ₪ נומינאלי ולכן:
- חישוב נומינלי 15% רווח הון: אתם תשלמו 45,000 ₪ מס אם תמשכו את הכסף בצורת הון.
- חישוב ריאלי 25% רווח הון: מכיוון שהמדד עלה 7.5%, העלות הריאלית של ההשקעה שלכם היא 1.075 מיליון ₪, ולכן הרווח הריאלי הוא יהיה רק 225,000 ₪. אתם תשלמו 56,250 ₪ מס.
כפי שאתם רואים, יש הפרש של 11,250 ₪ לטובת החישוב הנומינלי.
תיקון 190 – חסרונות
קופת גמל לפי תיקון 190 כוללת בה גם חסרונות שאתם חייבים לדעת.
משיכה מעל גיל 60
אם אתם הרבה לפני גיל 60 זהו חיסרון עבורכם, אז הכסף שלכם ירותק להרבה זמן ללא אפשרות למשיכה הכספים. לכן אם אתם גמלאים – מצויין. אם עדיין לא, עליכם לזכור שהכספים יהיו זמינים לכם רק מעל גיל 60 ובכפוף לתנאים שנכתבו לעיל בכתבה.
קצבה מזערית
ניתן למשוך את הכספים בצורת הון רק בתנאי שיש לכם קצבה מזערית כפי שרשומה לעיל בכתבה.
מעל קצבה מוכרת
סכום של 33,408 ש"ח יהיה ניתן למשיכה רק בכפוף להסכמת רשות המסים מתוך הסכום שהופקד.
את שאר הכספים מעל סכום זה אפשר למשוך בצורה של הון עם מס של 15% או בצורה של קצבה בפטור ממס.
קופת גמל לפי תיקון 190 או קופת גמל להשקעה?
קופת גמל לפי תיקון 190 וגם קופת גמל להשקעה כוללים בינהם דברים ומשותפים וגם הבדלים שונים. בגדול מדובר על 2 סוגי השקעה שונים והם לא בהכרח מתאימים לכל אחד.
קופת גמל להשקעה נועדה כדי להיות אלטרנטיבה לפיקדון בבנק ולאפיקי השקעה אחרים המביאים תשואה נמוכה לכסף שלכם. ניתן להפקיד עד 70,000 ₪ בכל שנה עבור כל אזרח וליהנות מנזילות מלאה של הכספים בכל רגע, גם לפני גיל 60 וזאת תמורת תשלום מס רווח הון ריאלי של 25%, או לאחר גיל 60 בפטור מלא על ידי קצבה.
קופת גמל לפי תיקון 190 נועדה לאפשר לציבור המתקרב לגיל 60 להפקיד את הכספים שלהם לפי תיקון 190 בתנאי שיש להם קצבה מזערית ובכפוף להפקדה עד 5 פעמים מהשכר הממוצע במשק במכפלת המקדם. כספים ניתן למשוך רק לאחר גיל 60 על ידי פטור מלא במשיכה כקצבה או סכום הוני בתשלום מס רווח הון של 15%.
קופת גמל להשקעה | קופת גמל לפי תיקון 190 | |
---|---|---|
הפקדה | עד 70,000 ₪ בשנה | עד 5 פעמים במכפלת השכר הממוצע במשק במקדם ההמרה |
משיכה | בכל רגע | רק לאחר גיל 60 בכפוף להוכחת קבלת קצבה מזערית. אחרת מס של 35%. |
מס רווחי הן | 25% על הרווח הריאלי | 15% על הרווח הנומינלי |
קצבה מוכרת | יש | יש |
הטבת מס בהפקדה | אין | עד 33,408 ₪ בשנה |
ניוד כספים בין מסלולים ובין חברות | יש | יש |
הלוואה | יש | יש |
פטור ממס על רווחי הון | רק כקצבה | רק כקצבה |
מה חשוב לעשות כאשר בוחרים קופת גמל לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה?
תיקון 190 עוזר לקופת הגמל להיות האטרקטיבית יותר במיוחד עבור ציבור הגמלאים, לכן אם יש לכם כסף פנוי ואתם מעוניינים להנות מפיזור השקעות ומחברה מנהלת מקצועית, אתם צריכים לעשות את אלה:
תשואה
תמיד תשואה היא במקום הראשון, התשואה היא הרווח שהכסף שלכם עשה, אם הרווח הוא 100 אלף ש"ח על הפקדה של 1 מיליון ש"ח, אז קופת הגמל שלכם עשתה רווח של 10% (או תשואה במילים אחרות).
תשואה אתם צריכים לראות על פני תקופה כלשהי של כמה שנים, בהתחשב ששוק ההון כולל בתוכו תקופות גאות ושפל, צריך לראות מי החברה שמשיגה תשואה גבוהה באופן עקבי. תשואות ניתן לבדוק גם דרך אתר גמל נט של רשות שוק ההון.
דמי ניהול
התמחקו על דמי הניהול שאתם משלמים, זכרו כי קופות הגמל במיוחד לפי תיקון 190 משלמים פחות הוצאות השקעות בגין מכירת ניירות ערך, כמו כן הם מאפשרים לכם נזילות מלאה של הכספים, ככל שתפקידו יותר כסף כנראה תקבלו דמי ניהול אטרקטיביים יותר, לכן עשו השוואת מחירים בתחום. למידע נוסף: מחשבון דמי ניהול.
שירות
שירות הוא אחד הדברים הקריטיים, והוא כולל בתוכו לא רק מענה לטלפונים. אלא גם איכות הטיפול בתיק שלכם, בבעיות, במהלך ההפקדות ובמהלך המשיכות. אז אם לא חוויתם ניסיון עם חברה כלשהי, נסו לברר אצל חברים ואנשים מכרים מה הניסיון שלהם עם חברה כלשהי.
עוד בנושא:
- איך לקרוא דוח קופת גמל שנתית ותקופתית.
- הר הכסף – המדריך המלא לאיתור חסכונות פנסיוניים ופוליסות ביטוח חיים.